Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Užitečné informace


Užitečné informace

CO VŠECHNO JE TŘEBA ZAŘÍDIT, NEŽ SE PŘESTĚHUJETE

Několik hodin času by si měl každý, kdo se stěhuje, vyhradit na jednání s dodavateli energií, s poštou, případně s telefonním operátorem. Naštěstí je možné už řadu věci vyřídit přes internet, telefonicky či poštou.

NA CO NEZAPOMENOUT PŘED STĚHOVÁNÍM
(PLATÍ PRO VŠECHNY TYPY BYDLENÍ)

převést odběr elektřiny u dodavatele elektřiny
převést odběr plynu u dodavatele plynu
zrušit či převést pevnou telefonní linku u telefonního operátora
zrušit příjem kabelové televize u provozovatele
odhlásit poplatky za rozhlas a televizi u České pošty
oznámit novou adresu na poště kvůli „dosílání“ zásilek (poplatek 100 korun měsíčně)
ukončit či změnit pojištění domácnosti
změnit adresu u předplatného novin a časopisů

 

POMŮŽEME VÁM
 

Všechny stavy měřičů budou zapsány v předávacím protokolu
Připravíme pro Vás formuláře k převodu energií
Jsme schopni pro Vás zajistit převod všech energií „na klíč“

Změnu adresy je potom třeba nahlásit zdravotní pojišťovně, a to do 30 dnů, bankám, leasingovým společnostem a mobilním operátorům, katastrálnímu úřadu (pokud máte kdekoliv v ČR nemovitý majetek), na živnostenský úřad, správu sociálního zabezpečení a finanční úřad (pokud podnikáte) a dalším.

 

FINANČNÍ ÚŘAD

Pokud jste nemovitost prodali, je třeba se odhlásit z daně z nemovitosti, pokud jste nemovitost naopak koupili, tak přihlásit k dani z nemovitosti.

 

PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ ODBĚRU ENERGIÍ

Naše kancelář vám zajistí při prodeji nebo pronájmu potřebné formuláře pro převod elektroměru na nového odběratele.

Naše kancelář vám zajistí při prodeji nebo pronájmu potřebné formuláře pro převod plynoměru na nového odběratele.

Pokud využíváte pevnou telefonní linku, můžete svého operátora požádat o přeložení nebo zřízení nové pevné linky.

Nezapomeňte zajít na poštu, kde si můžete zažádat o přidělení spojovacího čísla (tzv. SIPO) nebo, pokud ho již máte, oznámit změnu adresy pro doručování poukázek SIPO, dále přehlásit poplatky za rozhlas a televizi a také zažádat o zasílání pošty, která ještě dorazí na původní adresu, na vaši novou podací poštu (za tuto službu zaplatíte 100 Kč měsíčně).

 

UKONČENÍ POJIŠTĚNÍ A ÚŘADY

Jestliže jste měli původní domácnost či nemovitost pojištěnou, nezapomeňte toto pojištění ukončit nebo změnit. Zajděte městský či obecní úřad v místě nového bydliště a zažádejte o vydání nového občanského průkazu a změnu trvalého bydliště. S sebou si vezměte výpis z katastru neboli list vlastnictví, případně nájemní smlouvu, pokud jste se přestěhovali do družstevního bytu.

 

POŠTA

Před stěhováním nezapomeňte zajít také na poštu. Můžete si tak ušetřit řadu nepříjemností třeba kvůli nedoručené poště. Na poště je třeba vyplnit žádost o změně místa dodání poštovních zásilek a dohodnout také dosílání pošty, která dojde na původní adresu. Pokud o službu zákazník požádá na své dosavadní dodávací poště, pak stačí tři pracovní dny předem, jinak nejméně pět pracovník dnů. Novou adresu musí na poště oznámit také důchodci, nejlépe při výplatě důchodu. Do třetice je potřeba ji uvést i kvůli placení koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi. Ten, kdo se stěhuje, si musí na poště vyzvednout formulář – Oznámení o změně pobytu poplatníka rozhlasového a televizního poplatku – a vyplněný jej zase na poště odevzdat.

 

CO JE TO SIPO?

Nejlevnější způsob pravidelných plateb.

SIPO vám umožní sdružit všechny pravidelné platby (voda, plyn nájem telefon, pojistné, předplatné novin atd.) do jedné jediné platby. Každý měsíc samozřejmě dostáváte podrobný výpis jednotlivých provedených plateb, takže máte kontrolu nad tím, co a kolik platíte.

SIPO je zkrátka moderní platební nástroj, který vám umožní šetřit čas starosti a peníze, aniž byste se o to museli starat.

 

JAK SI SIPO POŘÍDIT?

Jednoduše stačí zajít na poštu a vyžádat si přidělení spojovacího čísla. Celá procedura trvá pár minut a je zhruba stejně jednoduchá jako zřízení elektronického bankovnictví nebo vydání platební karty v bance.

Kdo vám poradí: na bezplatné lince 800 104 410 a internetových stránkách www.cpost.cz

 

ELEKTŘINA

S energetickou společností původní odběratel ukončí smlouvu o dodávce elektřiny a současně nový ji sjedná. Všechny tyto změny jsou zdarma. Zákazník musí počítat i s tím, že při ukončení odběru budou energetici požadovat vyrovnání případných pohledávek za předcházející období.

Kdo vám poradí: podrobné informace je možné získat na zákaznických linkách či v obchodních kancelářích a webových stránkách jednotlivých energetických společností.

 

Pražská energetika, a.s.
Na Hroudě 1492/4
100 05 Praha 10

Web: www.pre.cz
E-mail: pre@pre.cz
Telefon: 267 051 111
Zákaznická linka: 267 055 555

 

PLYN

Při prodeji či koupi nemovitosti Vám při předání připravíme předávací protokol mezi původním a novým zákazníkem plynáren, který bude obsahovat také novou adresu původního zákazníka kvůli konečnému vyúčtování spotřeby k datu převodu. Když se do bytu hned nikdo nestěhuje, měl by zákazník požádat osobně nebo písemně o ukončení odběru a zároveň dohodnout návštěvu zástupce plynárenské společnosti, aby mohl být proveden odečet plynoměru. Převedení nebo ukončení odběru je bezplatné.

 

Pražská plynárenská, a.s.
Národní 37
110 00 Praha 1 – Nové Město

Web: www.ppas.cz
E-mail: callcentrum@ppas.cz
Telefon: 267 171 111
Fax: 267 171 030
Zákaznická linka: 840 555 333

 

TELEFONNÍ LINKA

Při stěhování má majitel telefonní linky v podstatě na výběr tři možnosti: nechat linku zrušit, převést na jiného účastníka nebo požádat o její převedení do nového místa bydliště. Abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem s pozdním převedením telefonní linky, je nutné včas podat žádost.

Své současné telefonní číslo si můžete ponechat, i když se přestěhujete. Stačí si zažádat o přeložení pevné linky. 

 

Vždy bude operátor požadovat vyplnění těchto údajů:

jméno a příjmení
takzvané referenční číslo, které najdete na svém účtu za telefon
přesnou adresu nového bydliště
adresu, kam vám bude zasíláno nové vyúčtování
datum požadovaného vypojení telefonní stanice na původní adrese
souhlas majitele objektu, do kterého má být stanice přeložena. Při rušení telefonní stanice musíte kromě vyplněných dokladů odevzdat také telefonní přístroj, jestliže jste si ho sami nekupovali, protože jinak by Vám operátor mohl dále účtovat poplatek za jeho pronájem, i když už jej vlastně nepoužíváte.

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?